ONZE MARTINUS – ONZE MARTINUS

Artiest info
Website
facebook
 

Een Nederlandstalige debuutplaat krijgen we bij ‘Rootstime’ maar zelden aangeboden voor het schrijven van een recensie. Nederlandstalig is in deze zelfs niet het correcte woordgebruik want zanger-songschrijver Martijn Kuijten uit het Nederlandse Gemert zingt onder het pseudoniem ‘Onze Martinus’ eigenlijk in het Nederlands met een Brabantse tongval op zijn debuutalbum dat ook “Onze Martinus” als titel kreeg. Op het hoesje van zijn plaat kijkt de 46-jarige krullenbol Martijn ons aan met een scherpe en vastberaden blik, alsof hij wil zeggen dat we heel goed naar zijn songteksten moeten luisteren waarin hij verhalen vertelt over zichzelf, maar ook over de liefde en over een nostalgische kijk op zijn gezellig landelijke dorpje in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Martijn Kuijten is wel geen volslagen nieuweling in de muziekwereld want hij was in de voorbije jaren ook muzikaal actief als frontman bij de formatie ‘Op Zoek Naar Johan’ en hij was een bandlid van de groep ‘Mannen Met Baarden’ waar hij gezien zijn uiterlijk helemaal in thuishoorde. In de negen volwaardige liedjes op “Onze Martinus” laat hij de luisteraars meekijken in zijn diepere zielenroerselen tijdens een turbulente periode in zijn leven. Vijf jaar geleden kreeg hij de verontrustende boodschap dat er een lekkende hartklep bij hem was vastgesteld die dringend moest worden geopereerd. In de lange revalidatieperiode na die ingreep kon hij rekenen op de onvoorwaardelijke liefde van zijn partner en ging hij inzien dat het leven zeer kwetsbaar was en dat er geen garanties voor een lang en onbezorgd bestaan konden worden gegeven. Al die gevoelens en emoties uit deze periode beschrijft hij nu als een ervaren troubadour in de folkliedjes op zijn eerste plaat.

Twee van deze nummers hebben we aan deze recensie in videoformaat toegevoegd: eerst hoort u hem in de song “Liever” en daarna volgt een heuse liefdesbetuiging in het liedje “Zonder Jou”. Als luisteraar voelen we ons een beetje voyeuristisch bij het aanhoren van al die zeer persoonlijke verhalen, maar we denken eigenlijk wel dat Martijn daar zelf geen enkele moeite mee heeft omdat hij dit doelbewust op deze wijze van zich af heeft willen vertellen. Bij vijf nummers kreeg hij bovendien de muzikale steun van enkele Nederlandse vocalisten zoals JW Roy in “Van De Langstraat Naar De Peel”, Birgit Wijdemans in “Die Koude, Koude Winter” en Christof van der Ven in “Zonder Jou”, “Tussen De Hemel En Het Groen” en “Woar Is De Tijd Gebleven”. Voor de instrumentatie hanteerde hijzelf de akoestische en elektrische gitaar en de banjo, terwijl Marc Lemmens op basgitaar speelt, Willem van Bokhoven op drums meespeelt en Bart de Win de toetsen bespeelt van het Wurlitzer- en Hammondorgel, de piano en het accordeon.

(valsam)